Συμμετέχει, μελετά, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ενημερώνεται με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ


To Ιλίου Μέλαθρον, έργο του Ερνέστου Τσίλερ, ήταν μία από τις ωραιότερες οικίες του 19 ου αιώνα και ανήκε στη οικογένεια Σλήμαν. Κτίστηκε το διάστημα 1878-1879 και το όνομά του,  σημαίνει «μέγαρο της Tροίας».

Το κτήριο είναι διώροφο, ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό συνδυάζοντας στοιχεία από την ιταλική αναγέννηση, όπως οι δύο εξώστες στην πρόσοψη, που προσδίδουν ελαφρότητα και κομψότητα στον όγκο του κτηρίου. Στο κτήριο εφαρμόστηκαν τεχνολογικοί νεωτερισμοί, όπως ο εξαερισμός με αγωγούς πίσω από τη διάτρητη γύψινη άκανθα που διατρέχει την οροφή κάθε δωματίου, η θέρμανση με φωταέριο, αλλά και η προστασία από πυρκαγιά με τη χρήση ξύλου μόνο στις πόρτες και στα παράθυρα.
Ο κήπος της οικίας αποτελείται ακόμα και σήμερα από δύο αυλές στις δύο εισόδους του από την οδό Πανεπιστημίου και μία μεγαλύτερη στην πίσω πλευρά του κτηρίου όπου παλιότερα υπήρχε αμαξοστάσιο, στάβλος για τα άλογα, πηγάδι που είχε χρηστική αξία, και βρύσες. Γάτες, πουλερικά και περιστέρια κυκλοφορούσαν ελεύθερα στον κήπο.
Ο κηπουρός ονομαζόταν Πρίαμος μιας και ο Σλήμαν είχε τη συνήθεια να προσφωνεί το προσωπικό του με ονόματα εμπνευσμένα από τα ομηρικά έπη. Τα καρποφόρα δέντρα του κήπου, τις φυστικιές, τις ροδιές, τις βερικοκιές, τις ροδακινιές, την κληματαριά,  τα φρόντιζε και  ο Σλήμαν όταν είχε χρόνο και δεν έλλειπε ταξίδια. Εκτός από τα καρποφόρα ο κήπος είχε φοίνικες, ακακίες, κυπαρίσσια και άλλα δέντρα που ευδοκιμούν στην Αθήνα.
Οι μεταλλικές διακοσμήσεις των εξωτερικών χώρων, έγιναν σε εργαστήριο του Πειραιά και αποτελούν δείγματα μαστοριάς της εποχής.
Tο διάκοσμο του μεγάρου ολοκλήρωναν πήλινα αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων που κατασκευάστηκαν στη Βιέννη, από τα οποία τρία τοποθετήθηκαν στον κήπο και είκοσι τέσσερα περιμετρικά στην ταράτσα. Στον πίσω κήπο τοποθετήθηκε ο «Οινοχόος Σάτυρος» του Πραξιτέλη, στην είσοδο η Αμαζόνα, στη ΝΑ πλευρά του κήπου ο «Μελέαγρος» του Σκόπα, αγάλματα που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης και σήμερα.
Tο 1983, η Kτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε το Iλίου Mέλαθρον στο Yπουργείο Πολιτισμού. Μετά από εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, στο Iλίου Mελάθρον σήμερα στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο. Ο κήπος εξακολουθεί να ξαφνιάζει ευχάριστα, μιας και αποτελεί δείγμα εναπομείναντα αστικού κήπου στο κέντρο της Αθήνας με δημόσιο χαρακτήρα. Στην πίσω πλευρά λειτουργεί καφενείο που προσφέρει απομόνωση από τους ήχους της πόλης και χαλάρωση, μέχρι αργά το βράδυ.  Δίπλα στο καφενείο κυριαρχεί ένα δέντρο Pistacia terebinthus,  αυτή την εποχή είναι ανθισμένες οι παρκινσόνιες, οι  άκανθες, και οι τριανταφυλλιές. Αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς είτε συνδυάζοντας το με το μουσείο είτε όχι. Η αίσθηση της δροσιάς και της ηρεμίας θα τον αποζημιώσει.

Κείμενο-φωτο
Κατσογιάννη Σταυρούλα
Γεωπόνος-Αρχιτέκτων τοπίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου