Συμμετέχει, μελετά, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ενημερώνεται με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει.

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΤΑ ΑΙΘΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑΣ




Το τυπικό σπίτι της Ανδαλουσίας διαθέτει ένα εσωτερικό αίθριο, το οποίο και αποτελεί το κέντρο της ζωής και των δραστηριοτήτων. Το αίθριο, πάτιο όπως ονομάζεται στα ισπανικά, περιβάλλεται από την οικία η οποία συνήθως  είναι διώροφη με βεράντες και παράθυρα που βλέπουν στην αυλή. Περνώντας την εξώπορτα προσπερνάει  κανείς ένα μικρό χωλ και ανοίγοντας τη καγκελόπορτα βρίσκεται στην αυλή από την οποία οδηγείται στο εσωτερικό του σπιτιού. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική ακολουθείτε χρόνια τώρα για βιοκλιματικούς λόγους. Στο κέντρο του αίθριου τοποθετείται ένα διακριτικό  στοιχείο νερού πηγάδι, στέρνα, συντριβάνι, ενώ  γύρω γύρω  φυτά και  λουλούδια που μέσω της  εξατμισοδιαπνοής δροσίζουν τον περιβάλλοντα χώρο της οικίας. Η σκίαση που προσφέρουν τα τοιχία ολόγυρα  προστατεύουν  τους ιδιοκτήτες και τους ενοίκους από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα αίθρια αυτά εκτός από πανέμορφα κεραμικά και ψηφιδωτά πλακάκια διακοσμούνται με γλάστρες με γεράνια, βαμβακούλες, γαρύφαλλα, γιασεμιά, βουκαμβίλιες, τροπικά φυτά κ.α.


Αίθριο ξενοδοχείου Αλφόνσο στη Σεβίλλη

Το νερό κατέχει τιμητική θέση στα ανδαλουσιανά αίθρια.
Η παράδοση των σπιτιών αυτών χάνεται πίσω στις ημέρες των Ρωμαίων ενώ η παράδοση  συνεχίστηκε από τους Μαυριτανούς και εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλά σπίτια, ακόμη και σήμερα. Λέγεται ότι σε αυτές τις εσωτερικές αυλές των πανδοχείων του 16ου αιώνα όπου πλανόδιοι έπαιζαν θέατρο και οι θεατές τους απολάμβαναν από τις βεράντες, οφείλεται η μορφή των μεταγενέστερων θεάτρων, με τη σκηνή και τα θεωρεία γύρω γύρω.
Οι Μαυριτανοί έβαλαν και αυτοί τη σφραγίδα τους, είναι ολοφάνερο αν παρατηρήσει κανείς τις ομοιότητες των πάτιο της Ανδαλουσίας με τα ριάντ στο Μαρόκο. Τα πάτιο τα συναντάμε και σε άλλες χώρες Μεξικό, Αργεντινή κλπ. Όσοι είδατε την ταινία με τη ζωή της Φρίντα Κάλο θα θυμάστε το γαλήνιο αίθριο του σπιτιού της.
Η εσωτερική αυλή είναι ο χώρος συνάθροισης της παρέας, της οικογένειας, του κεφιού, του τραγουδιού, του χορού, φέρει όμως και  μια αίσθηση ηρεμίας, δροσιάς και χαλάρωσης στους ανθρώπους που τη ζουν, ενώ για  τους τουρίστες αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη βγαλμένη μέσα από αραβικά παραμύθια ή ταινίες.  

Ριάντ στο Μαρόκο
Στη  Κόρδοβα κάθε χρόνο το Μάιο διοργανώνεται φεστιβάλ με θέμα τα ολάνθιστα αίθρια της πόλης. Το φεστιβάλ  επιχορηγείται από το Δήμο της  Κόρδοβα και χρονολογείται από  το 1918. Τα σπίτια της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους για να δείξουν τις όμορφες εσωτερικές αυλές τους. Τα αίθρια είναι ανοιχτά από το πρωί ως το βράδυ με μια μεσημεριανή διακοπή. Η πόλη μεταμορφώνεται, οι δρόμοι  γεμίζουν χαρούμενα πρόσωπα,  τραγούδια και  χορούς. Το φεστιβάλ ξεκινά με το έθιμο του μαγιάτικου Σταυρού, ακολουθεί διαγωνισμός για το όμορφο αίθριο και λήγει τέλος Μαίου με το πανηγύρι.


Φεστιβάλ στην Κόρντοβα
Η αξία και η συμβολή των πάτιο της Ανδαλουσίας είναι μεγάλη, όχι μόνο στην καθημερινή ζωή αλλά και στην οικονομία της Σεβίλης, της Κόρντοβα κλπ. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση  η διαχείριση και ο σεβασμός των ντόπιων προς αυτά. Τα ανδαλουσιανά αίθρια είναι  πλούτος για την παγκόσμια κληρονομιά.

Κείμενο
Κατσογιάννη Σταυρούλα
Γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου