Συμμετέχει, μελετά, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ενημερώνεται με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΥΔΡΟ ΚΗΠΟ

Αυτό το βιβλίο καταφέρνει να  αναδείξει το πιο ταπεινό φυτό σε πρωταγωνιστή ενός  ξηροφυτικού κήπου. Ένα βιβλίο που μας κάνει περήφανους και ξεχωριστούς για τους φρυγανότοπους της χώρας μας. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ χρήσιμος οδηγός που μπορεί να βοηθήσει τον αρχιτέκτονα τοπίου, τον γεωπόνο, τον ερασιτέχνη να ξεφύγει από τη πεπατημένη και να επιλέξει να χρησιμοποιήσει φυτά αγνοημένα. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη.
Στο πρώτο μέρος που για μένα τουλάχιστον ήταν και το πιο ενδιαφέρον, αναλύονται οι μηχανισμοί και οι λειτουργίες που αναπτύσσουν κάποια φυτά για να επιβιώσουν κάτω από συνθήκες ξηρασίας. Παράδειγμα η  Euphorbia resinifera ‘οπου οι έντονες κατακόρυφες ραβδώσεις σκιάζουν μεγάλη επιφάνεια των βλαστών κατά τη διάρκεια της μέρας με αποτέλεσμα να μην χάνει υγρασία αλλά και η Euphorbia acanthothamnos,  η οποία χάνει το φύλλωμά της για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το καλοκαίρι.


Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσονται καλλιεργητικές τεχνικές και φροντίδες για τον άνυδρο κήπο, όπως το σωστό πότισμα, η μεταφύτευση και τα μυστικά της, η εδαφοκάλυψη και ο ρόλος της, γιατί όπως πιστεύει και ο συγγραφέας αντιγράφοντας τους θαμνότοπους με ποικιλία φυτών μπορούμε να αποφύγουμε το πρόβλημα των ζιζανίων και τον ανταγωνισμό τους.


Στο τρίτο μέρος περιγράφονται ξηροφυτικά φυτά, μερικά από αυτά είναι φυτά της  ελληνικής χλωρίδας, όπως ο άκανθας που έχει αντίστροφο βιολογικό κύκλο από όλα  τα άλλα γνωστά φυτά, δηλαδή το καλοκαίρι πέφτει σε νάρκη ενώ το χειμώνα αναπτύσσει το πλούσιο φύλλωμά του. Επίσης  η λεβαντίνη, το δεντρολίβανο, ο κίστος, η αφάνα, ο φλόμος, το σπάρτο, ο στάχυς, η σάλβια, ο ασφόδελος,  είναι μερικά από αυτά. Ο τόπος μας φαίνεται τελικά ότι δεν είναι φτωχός, άγονος και ξερός, όπως πιστεύαμε πριν μερικά χρόνια αλλά διαθέτει μια από τις πιο  πλούσιες χλωρίδες με τουλάχιστον  700 ενδημικά είδη.

Κατσογιάννη Σταυρούλα
γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου



1 σχόλιο: