Συμμετέχει, μελετά, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ενημερώνεται με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει.

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ....


 ΗΜΕΡΙΔΑ "Το Δένδρο και η Πόλη"


Το Δένδρο και η Πόλη: Ημερίδα που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα από πτώσεις δένδρων.
Συμβαίνει συχνά
 να αναρωτιόμαστε για την έλλειψη πρασίνου στις πόλεις, ή αν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την διαχείριση των δένδρων στα μεγάλα αστικά κέντρα; Ή που καταλήγουν τα φυτικά υπολείμματα από το κλάδεμα των δένδρων στην πόλη; Ή ακόμα, ποιος είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των ηλικιωμένων δένδρων, στον Εθνικό μας κήπο;

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα σας απαντήσουν ειδικοί, στην Ημερίδα για την Αστική Δενδροκομία, την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 09:00-17:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»).

Μετά από μία σειρά επιτυχημένων ημερίδων με θέμα το Πράσινο στην πόλη, η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ), μαζί με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Κηφισιάς, τον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΦΥ), διοργανώνει Ημερίδα προκειμένου να θιγούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο ρόλο των δένδρων στην πόλη και τη διαχείρισή τους στις αντίξοες συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος.

Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους όσους σχετίζονται με την προστασία, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δένδρων στο αστικό τοπίο, σε κοινόχρηστους (πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια, νησίδες οδών κλπ.) και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και στο ευρύ κοινό.
Jacques Martial: «Το πάρκο της Βιλλέτ, μια αστική και ανθρώπινη εμπειρία στον 21ο αιώνα»

30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012/19:00 ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Ομιλητής
Jacques Martial, Πρόεδρος του Parc de la Villette του Παρισιού


Χώρος πολιτισμού αλλά και αναψυχής, ένα μοναδικό, χωρίς προηγούμενο πάρκο - πρότυπο χωροταξικής οργάνωσης και αρχιτεκτονικής.

Για το Πάρκο της Βιλλέτ (σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα του Μουσείου της Ακρόπολης Bernard Tschumi) θα μας μιλήσει ο Jacques Martial, Πρόεδρος του Πάρκου από το 2006.

Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση


ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ

Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις του ελληνικού αγροτικού τοπίου μέσα από εθνογραφικά παραδείγματα καταθέτει η Aν. Οικονόμου στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Διογένους 1-3, Πλάκα
Τηλ.: 2103250198, 2103254119

Δευτ. 23/1, 8 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. 


21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011/19:00
MEGARON PLUS

Ομιλητής:
Fernando Caruncho, αρχιτέκτονας τοπίου
«Από τη γραμμή στο τοπίο»

Στα ισπανικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Χώρος:Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος
Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
21 Νοεμβρίου 2011/19:00
Ελεύθερη είσοδος 
με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ

 Στα πλαίσια της  επαναδραστηριοποίησης της ΕΠΑ.Σ. Συγγρού  υλοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα την κατασκευή φυτεμένων δωμάτων. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε 25  γεωπόνους, κηποτέχνες, κηπουρούς και λοιπούς επαγγελματίες του χώρου που δήλωσαν συμμετοχή. Τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για το θέμα.
Αναλύθηκαν τα υλικά κατασκευής του φυτεμένου δώματος, η τήρηση των προδιαγραφών κατασκευής «πράσινου» δώματος, η επιλογή του φυτικού υλικού, ενώ έγινε προσομοίωση κατασκευής μικρού μεγέθους φυτεμένου δώματος.
Την εκπαίδευση ανέλαβε αφιλοκερδώς, ο γραμματέας των Γεωπόνων του Κόσμου Κώστας Τάτσης μεταφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις του για το θέμα , ενώ βοήθησαν η Σταυρούλα Κατσογιάννη και ο Νίκος Μπαρμπής. Ψυχή της διοργάνωσης ο Παναγιώτης Σκοτιδάκης.  Αξιέπαινη δουλειά!!!!!!! 
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 
Οι Γεωπόνοι του Κόσμου σας προσκαλούν στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα:
ΠΕΡΙ ΑΕΡΟΣ, ΥΔΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΩΝ
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Κυριακής 8 Μαΐου,
ώρα 9.00 μ.μ. στο Σινέ Μικρόκοσμος (Συγγρού 106 – στάση μετρό Φιξ).
Ελάτε να ταξιδέψουμε σε υγρούς τόπους, με εικόνες, κουβέντες, μουσικές και καλή διάθεση.
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Βαλλή Μαρίνα, Βαρδακαστάνης Νίκος, Γερονίκος Δημήτρης, Ζινδριλής Γιάννης, Καπάνταης Μανώλης, Καρέτσος Γιώργος, Κατσογιάννη Σταυρούλα, Κατσουλάκος Λευτέρης, Παλατσίδης Γιάννης, Σεκλιζιώτης Λάμπρος, Χατζηαθανασιάδου Νανά.

Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς  28/4 με 15/5
 Η 57η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς προτάσσει και εφέτος την προστασία του περιβάλλοντος με δεδομένο ότι η ύπαρξή του αποτελεί ζητούμενο καθημερινό.
Όπως κάθε χρόνο, τα εκθεσιακά περίπτερα είναι «θεματικά», με στόχο να δώσουν ιδέες για το πώς θα φτιάξουμε τον κήπο και τη βεράντα μας με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο!
Παράλληλα, μια σειρά αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων θα ολοκληρώσει την «βόλτα» στο Άλσος για τους επισκέπτες, μέσα στα αρώματα και τα χρώματα του προαστίου που σήμα κατατεθέν του έχει το Πράσινο, την Κηφισιά!
Οι Έλληνες παραγωγοί, που επί σειρά ετών έχουν αναδείξει την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς ως κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Ανθοκομίας, φέτος ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, φέρνοντας στις καλύτερες τιμές πάνω από 2000 διαφορετικά είδη φυτών κυρίως ελληνικής παραγωγής. Επίσης ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει χρήσιμα στοιχεία για τα περίπου 6000 είδη φυτών τα οποία είναι αυτόχθονα της Ελληνικής Χλωρίδας και ιδιαίτερα για τα ενδημικά που παρουσιάζουν ερευνητικό ενδιαφέρον, ενώ κάποια από αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση!
Η 57η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Κηφισιάς θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος «Δημήτρης Ζωμόπουλος» (τέρμα ηλεκτρικού σιδηροδρόμου- παλιός «τροχονόμος») από 28 Απριλίου (οι πύλες της θα ανοίξουν 6:30μ.μ) έως 15 Μαΐου 2011, καθημερινά από 10π.μ έως 10μ.μ.


 ΚΙΒΩΤΟΣ. ΠΑΛΑΙΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


30/03/2011 - 22/05/2011
Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς


Η «Κιβωτός» είναι η ελληνική πρόταση στη 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής στη Μπιενάλε της Βενετίας.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της (Φοίβη Γιαννίση, Ζήσης Κοτιώνης), η εγκατάσταση αυτή αναστοχάζεται τους παλαιούς σπόρους και την ιδεολογική βιοποικιλότητα που είναι διαθέσιμη αλλά ξεχασμένη και υπό εξαφάνιση, καθώς ταυτόχρονα επαγγέλλεται νέες κουλτούρες εδαφικής ζωής.
Στο Ελληνικό Περίπτερο, ο Ορέστης Δαβίας επιμελείται τη συλλογή φυτογενετικού υλικού, ο Γιάννης Ισιδώρου με την οπτική και ηχητική του εγκατάσταση παράγει ένα περιβάλλον προσομοίωσης με την αρχική αγροτική παραγωγική εμπειρία. Ο Κώστας Μανωλίδης με τις τοπιακές τοπολογίες του υπαινίσσεται τη δυνατότητα αναστοχασμού πάνω στον πλούτο του εδάφους μέσα από τις αναπαραστάσεις του. Η Μαρία Παπαδημητρίου με το εργαστήριο σπορείας της επανεισάγει στο εκτεταμένο έδαφος της μητρόπολης πρακτικές αγροτικές συνδυασμένες με την ηδονική εμπειρία της διατροφής. Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης στοιχειοθετεί ίχνη ενός οδηγού για τον επίδοξο κηποτέχνη-καλλιεργητή της αστικής ζωής. Η ίδια η Κιβωτός που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, φέροντας τη βαριά μνήμη του φυτογενετικού υλικού από τα ελληνικά τοπία, ταυτόχρονα ταξιδεύει, και μαζί με αυτήν οι επισκέπτες, ανύποπτοι αλλά γνώριμοι κάτοικοι ενός κόσμου στον οποίο η συλλογική επιβίωση γίνεται συνθήκη επιβίωσης του ίδιου του κόσμου εντός του οποίου επιβιώνουμε. Η διέγερση των αισθήσεων, η απόλαυση και ο ηδονισμός, η συντροφικότητα και η συμβίωση έτσι όπως τις έζησαν όλοι οι συνεργάτες μαζί μέσα από την πεντάμηνη εμπειρία της υλοποίησης του συλλογικού έργου, εγκαθίστανται στην Κιβωτό, ως αντίποδας στον καταναλωτικό μοναχισμό της μητροπολιτικής ζωής.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ 1887- 1968
Η έκθεση παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος του ζωγραφικού & αρχιτεκτονικού έργου του Δημήτρη Πικιώνη, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Μουσείου Μπενάκη, από την σημαντική δωρεά της οικογένειας Πικιώνη.
ΕΩΣ 13/03/2011 στο Μουσείο Μπενάκη στη Πειραιως.

Έκθεση φωτογραφίας
από 2 Δεκεμβρίου 2010 έως 31 Ιανουαρίου 2011 στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ .
Η έκθεση αποτελείται από 30 φωτογραφίες διαστάσεων 120x150 εκ. και αντιπαραθέτει με τρόπο εικαστικό ζεύγη εντόμων και φυτών, αναδεικνύοντας τις αντιστοιχίες σύστασης, δομής και σχήματος που τα χαρακτηρίζουν. Τόσο οι ίδιες οι φωτογραφίες όσο και ο υπομνηματισμός που τις συνοδεύει, επιστημονικός ως προς το περιεχόμενο και ποιητικός ως προς το ύφος, εξάρει τη σημασία της Βιοποικιλότητας των φυτών και των ζώων. Η έκθεση απευθύνεται τόσο σε σχολικές ομάδες όσο και στο ευρύ κοινό.

 3η Κηποτέχνικα 2011

 11-14 Φεβρουαρίου 2011

H μεγαλύτερη έκθεση κήπου στην Ελλάδα

Expo Athens στην Ανθούσα (έξοδος 14 της Αττικής Οδού).

 Ημερίδα Σύγχρονο αστικό τοπίο και αρχαιότητες

Ζούμε σε πόλη διάστικτη από αρχαιολογικούς χώρους υψηλής αισθητικής αξίας και συμβολισμού. Αισθανόμαστε, όμως, οικεία καθώς κινούμαστε ανάμεσά τους; Είναι αυτοί οι χώροι ενταγμένοι στον αστικό ιστό και την αστική μας καθημερινότητα; Και τι μαρτυρά για τη σχέση μας με την Ιστορία ο τρόπος με τον οποίο συμβιώνουμε με τα αρχαία κατάλοιπα;
Oμιλητές
Ντόρα Γαλάνη: Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε.»
Ελεάνα Γιαλούρη: Λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ελένη Μπαστέα: Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου του New Mexico των ΗΠΑ
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
117 45 Αθήνα
10 Ιανουαρίου 2011
19:00 - 21:00
Αίθουσα εκθέσεων & διαλέξεων
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΦΥΤΙΚΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης
Λαγκαδά 221, Δήμος Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη
Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέκυψαν από τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα: «Φυτική Βιοποικιλότητα – η τέχνη της φύσης», που διοργάνωσε ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης και
το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχαν 83 φωτογράφοι με 811 φωτογραφίες.
Διάρκεια έκθεσης 1 - 17 Δεκεμβρίου 2010
Δευτέρα – Σάββατο 10.00-13.00 & 18.00-21.00

  
ΤΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Η νέα ταινία του «σκηνοθέτη της Αθήνας», Νίκου Παναγιωτόπουλου, είναι ένας μαγικός περίπατος στη χαρούμενη και αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Βασισμένη στο ομώνυμο best-seller του Σωτήρη Δημητρίου, η ταινία μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά της πόλης κλείνοντας την τριλογία του Παναγιωτόπουλου για την Αθήνα (μετά τα «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» και «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη».

ΚHΠOYΡEMATA
Το σπίτι σας αποκτά φυσική ομορφιά! Η πρώτη εκπομπή κηπουρικής επιστρέφει με νέα επεισόδια για να ομορφύνει τους κήπους, τα μπαλκόνια και τις βεράντες σας. Ακολουθήστε τον έμπειρο γεωπόνο και αρχιτέκτονα τοπίου Ανδρέα Μπαρμπούτση σε μοναδικές περιηγήσεις σε χώρους φυσικής ομορφιάς και εμπνευστείτε μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και πρακτικές συμβουλές του, για να μεταμορφώσετε το σπίτι σας. Πρεμιέρα αυτή την Κυριακή 10/10 στις 12 το μεσημέρι και κάθε Κυριακή την ίδια ώρα στο Σκάι βέβαια!


 ΠΝΟΕΣ ΤΕΧΝΗΣ

Έκθεση γλυπτικής και εικαστικών εγκαταστάσεων στο Άλσος Νέας Σμύρνης (1 Σεπτεμβρίου-17 Οκτωβρίου 2010)
Συμμετέχουν  εννέα καλλιτέχνες  Πρόκειται για τους Κώστα Βαρώτσο, Μάρκο Γεωργιλάκη, Βένια Δημητρακοπούλου, Γιώργο Ευσταθουλίδη, Γιώργο Λαζόγκα, Αφροδίτη Λίτη, Δήμητρα Σιατερλή, Γιούλα Χατζηγεωργίου και την ομάδα τέχνης 242 (Κώστας Μάντζαλος και Κωνσταντίνος Κουννής).

39o Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο
3-19 Σεπτεμβρίου 2010
Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον «Ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη κοινωνία και τον πολιτισμό». Στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί ένα πλήθος εκδηλώσεων.

Το σχέδιο σωτηρία
Μνήμη και ασθένεια στον εικαστικό λόγο
"Η Σωτηρία" αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εικαστικά project που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Οργανώνεται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ), τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και τον Σύλλογο Φίλων Περιθαλπομένων Νοσοκομείου “Η Σωτηρία”.
Πρόκειται για μια θεματική έκθεση -με άξονες την ιστορία του νοσοκομείου- που περιλαμβάνει ζωγραφική- γλυπτική-video art και κατασκευές οι οποίες θα παρουσιαστούν στους υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου, στο αμφιθέατρο καθώς και σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1915 που έχει δοθεί γι' αυτόν το σκοπό.

Διάρκεια έκθεσης: Από Παρασκευή 18 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 11:00 - 14:00 & 19:00 - 22:00
Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 14:00

Σωτηρία: Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών