Συμμετέχει, μελετά, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ενημερώνεται με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

Mια ξερή βελανιδιά,  δέκα δέντρα, μερικοί θάμνοι και βράχοι μετατρέπουν μια παλιά παιδική χαρά σε αληθινό χώρο παιχνιδιού.  Από το ξύλο της βελανιδιάς φτιάχνεται ένα καμπύλο παγκάκι για τους γονείς, ένα ξύλινο αυτοκίνητο, πατήματα σε διάφορα ύψη και μεγέθη.


Οι βράχοι βρίσκονται στο κέντρο μιας κυκλικής επιφάνειας και προσελκύουν τα παιδιά να αναρριχηθούν ενώ δυο αμμοδόχοι συμπληρώνουν την αναζήτηση των παιδιών στο χώρο. Το δάπεδο καλύπτεται από θρυματισμένο ξύλο βελανιδιάς, σταθεροποιημένο χώμα και χλοοτάπητα.

Αν και το κόστος κατασκευής αυτής της παιδικής χαράς είναι μικρό, σε σύγκριση με τις προκατασκευασμένες,  το κέρδος είναι μεγάλο. Γιατί πέρα από την δυνατότητα για περιβαλλοντική εκπαίδευση που προσφέρει η επαφή των παιδιών με τα φυσικά στοιχεία,  φυτά, χώμα, νερό, αέρας, παρατήρηση εντόμων, πουλιών που προσελκύονται,  επιτυγχάνονται πολύ πιο εύκολα εκπαιδευτικοί στόχοι,  όπως της ανάπτυξης και απόκτησης δεξιοτήτων, της διαμόρφωσης  συμπεριφοράς και γενικά στη διαδικασία ωρίμανσης του παιδιού.

Κείμενο
Κατσογιάννη Σταυρούλα
γεωπόνος – αρχιτέκτων τοπίου Msc

Φωτο: http//playgrounddesigns.blogspot.com  

3 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαννη σε ευχαριστώ. Πιστεύω πολύ σε μια άλλη προσέγγιση των παιδικών χαρών γιατί θεωρώ ότι αυτό το τεχνητό τοπίο που σήμερα ονομάζουν παιδική χαρά δεν καλύπτει τα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια!
    Τέτοιοι χώροι είναι πράγματι η χαρά του παιδιού!
    Αλλά δυστυχώς οι γονείς έχουν αντίθετη γνώμη: Κυριαρχεί ο φόβος πως τα παιδιά θα πληγωθούν από τις σχίζες των πρέμνων, των ξερών κορμών, από τις ακμές των βράχων, θα παραπατάν στις ανισόπεδες επιφάνειες, κ.λ.π. κ.λ.π., θα αρρωστήσουν από τα μικρόβια στις αμμοδόχους...
    Δυστυχώς η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των παιδιών μα για τις κερδοσκοπίες των γονιών. Γιατί γονείς είναι και όσοι σχεδιάζουν τις ¨ΠΡΟΤΥΠΕΣ" παιδικές χαρές, γονείς είναι όσοι προμηθεύουν τα "ΠΡΟΤΥΠΑ" όργανα, γονείς όσοι νομοθετούν κ.λ.π.
    Κάποιος ορθοπαιδικός μου είπε ότι η νεολαία μας έχει πλατυποδία γιατί δεν πατά πλέον στο χώμα, μας έφαγε η άσφαλτος και το τσιμέντο.
    Οι αστικές παιδικές χαρές είναι πλέον ένα ακόμη θέμα που προκαλεί θλίψη!
    Θωμαή Ηλ. Χατζητόλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή