Συμμετέχει, μελετά, αρθρογραφεί, ταξιδεύει, ενημερώνεται με στόχο να προσφέρει όσο μπορεί στην αναβάθμιση του τοπίου που μας περιβάλλει.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Από τον Κήπο-εν κινήσει στον Πλανητικό Κήπο


        
Oμιλία με θέμα «από τον εν κινήσει κήπο στον πλανητικό κήπο» έδωσε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας ο Γάλλος βοτανολόγος  - αρχιτέκτονας τοπίου Gilles Clement. Στην κατάμεστη αίθουσα Δημ. Μητρόπουλου συναντήθηκαν γεωπόνοι, κηποτέχνες, αρχιτέκτονες τοπίου, κηπουροί, αρχιτέκτονες κ.π.α. 
        Ο Gilles Clement όρισε τον κήπο σαν τον τόπο που συναντιούνται ο άνθρωπος και το τοπίο και προσέγγισε το θέμα περισσότερο σαν  γεωπόνος – βοτανολόγος. Μίλησε για διαχείριση τοπίου βάζοντας νέες  οπτικές και πρακτικές για τον κήπο του μέλλοντος.
       Ο εν κινήσει Κήπος απορρέει από την παρατήρηση του Ζιλ Κλεμάν ότι ένα φυσικό τοπίο δεν “παγώνει” ποτέ. Κάποιοι σπόροι φυτρώνουν αυτή την άνοιξη σε ένα κήπο στη νότια Γαλλία και κάποια  άλλα φυτά παίρνουν τη θέση τους την επόμενη άνοιξη. Ένας κήπος δεν μπορεί να είναι στατικός και οφείλουμε να μάθουμε να σεβόμαστε και να αναδεικνύουμε το ταξίδι της φύσης στο χρόνο και τον τόπο.
      Ο Πλανητικός Κήπος αποτέλεσε το θέμα μιας σημαντικής έκθεσης στην Grande Halle de la Villette στο Παρίσι το 1999, όπου ο Ζιλ Κλεμάν παρουσίασε μια ευφυή συνέχεια μεταξύ της φύσης και του πολιτισμού.
Στον  Πλανητικό  Κήπο απεικονίζεται όλος ο πλανήτης σαν ένας κήπος που πρέπει να λειτουργεί με βάση  την οικολογία και τους κανόνες που ορίζει το περιβάλλον.
      Το Τρίτο Τοπίο στο οποίο έγινε εκτενής αναφορά, αποτελείται από το σύνολο των τόπων που έχουν αφεθεί από τον άνθρωπο και αποτελούν καταφύγιο για την ΄χλωρίδα και την πανίδα μιας περιοχής. Το Τρίτο Τοπίο συνιστά τον χώρο που απολαμβάνει το προνόμιο της βιοποικιλότητας. Υπό το πρίσμα αυτό, το Τρίτο Τοπίο εμφανίζεται ως η γενετική αποθήκη του πλανήτη, ο τόπος του μέλλοντος.
      Επισήμανε ότι οι σημερινοί γεωπόνοι, αρχιτέκτονες τοπίου , κηπουροί έχουν επωμισθεί ένα επιπλέον έργο τη διάσωση της βιοποικιλότητας. Θεωρεί ότι όλα τα φυτά έχουν λόγο ύπαρξης και ότι δεν πρέπει να καταστρέφουμε τα φυτά που δεν γνωρίζουμε με το σκεπτικό ότι δεν προσφέρουν τίποτα. Τέλος  πιστεύει ότι  οι κοινωνίες που υποτιμούν τους κηπουρούς τους θα πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό γιατί αλλιώς θα οδηγηθούν σε αδιέξοδα.

Κείμενο-φωτο
Κατσογιάννη Σταυρούλα
Γεωπόνος-Αρχιτεκτων τοπίου

2 σχόλια:

  1. Τελικά όλοι εμείς που είμαστε μακριά από την Αθήνα έχουμε πολύ λίγες ευκαιρίες να παρακολουθούμε από κοντά τόσο σημαντικές ομιλίες...ευτυχώς έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε σπουδαία ιστολόγια και να ενημερωνόμαστε!Σε ευχαριστούμε και εμείς με την σειρά μας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή